Anüs çevresindeki veya anal kanalının içerisindeki kan damalarının şişmesi ve genişlemesi ile birlikte hemoroid rahatsızlığı meydana gelmektedir. Dış hemoroid en sık görülen türlerinden biridir. Dış hemoroid rahatsızlığında kanama, ağrı ve kaşıntı sıklıkla görülmektedir. Ayrıca dış hemoroidde anüs bölgesine dokunulduğuna, şişlikler el ile hissedilebilmektedir.
Hemoroid rahatsızlığı, damarların şişmesi ve giderek büyümesi ile ilerleyen ve semptomlarını da bu şekilde belli eden bir sağlık sorunudur. Hemoroidin ilerlemesi ile birlikte semptomları da ilerleyerek artış göstermektedir.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Pek çok hastalıkta olduğu gibi hemoroid rahatsızlığında da farklı evrelerden bahsedilebilmektedir. 4 evrede incelenen hemoroid, hastalığın ilerlemesine göre farklı belirtiler ile kendini göstermektedir.
Basur olarak tanınan hemoroid hastalığı yaşayan kişilerde en sık görülen belirti, dışkıda kandır. Ancak kitleler, yoğun kaşıntılar ve akıntılar da yaygın olarak görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
Hemoroid belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Dışkıda açık kırmızı veya parlak renkli kanamalar
- Makat bölgesinde açık renkli kanama
- Makatta ele gelecek şekilde bulunan şişlikler
- Anüs bölgesinde oluşan kaşıntı
- Anüs bölgesinde hissedilen akıntı ve ıslaklık hissi
- Anüs bölgesinde hissedilen ağrı ve sızlama
Yukarıda sıralanan belirtiler, hastalığın evresine göre şiddeti değişen semptomlardır. Ayrıca iç ve dış hemoroidin belirtileri de farklılık göstermektedir.
Bununla birlikte kabızlık gibi durumda dışkılama esnasında zorlanma ve ıkınmaya bağlı olarak da kanamalar meydana gelebilir. Basur kanamasının hem parlak, hem de açık kırmızı renkte olması beklenmektedir.
Hemoroid Tedavisi
Hemoroid tedavisinde uygulanacak olan yöntem, hastalığın kaçıncı evresinin yaşandığına göre farklılık göstermektedir. Birinci ve ikinci evre hemoroid olan kişilere genellikle ilaç tedavisi önerilmektedir. Ayrıca kişiye önerilen beslenme tarzı değişiklikleri de ilk evrelerde etkili olabilmektedir.
Hemoroid kremi, fitiller veya ağızdan alınan hemoroid ilaçları ilk evreler için uygulanacak en etkili tedavi yöntemleridir. Eğer ilaç, krem veya fitil kullanımı sonrasında hastalığın ilerlemesi devam ediyor ise; diğer tedavi yöntemlerine geçiş yapılmaktadır.
Hemoroid tedavisinin üçüncü veya son evresinde tedavi yöntemi genellikle basur ameliyatı olarak tercih edilmektedir. Basur ameliyatı genellikle basur memesinin dışarı sarkması veya iyice kendini belli etmesi durumlarında tercih edilmektedir.
Hemoroide Ne İyi Gelir?
Hemoroid, ilk evrelerde çeşitli yöntemlerle de semptomları durdurulabilecek bir rahatsızlıktır. Hemoroid kremleri bu aşamada, hastanın kaşıntı ve ağrı yaşamaması için etkili olabilecek bir yöntemdir. Çok uzun süreli oturmamak veya hareketsiz kalmamak da yine bu dönemde belirtilerin daha az hissedilmesine yardımcı olacaktır.
Özellikle dış hemoroid olan kişilerin kabız olmamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu süreçte kırmızı et tüketiminin sınırlandırılması önerilmektedir. Ayrıca karbonhidrat ağırlıklı olan besinlerin tüketilmesinde de dikkatli olunmalıdır.
Düzenli doktor kontrolü, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve fitil ya da hemoroid kremi kullanımı ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilmektedir.